Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Περικοπή κονδυλίων των εφημεριών

10 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ' Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας 
Θέμα: Εφημερίες

Σύμφωνα με τις υπ. αρ.Υ10α/Γ.Π.121640 και ΥΙΟα/Γ.Π.1 18686 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο υπ. αρ. ΦΕΚ 3498/Β/3 1-12-2012, οι συνολικές δαπάνες κόστους εφημερίων ιατρών που έχουν εγκριθεί για τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και το Ε.Κ.Α.Β. ανέρχονται στα 239.129.137,00 ευρώ και 2.261.070,00 ευρώ αντιστοίχως.
Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, που δημοσιεύτηκε στις 05-12-12, είχε εγγραφεί ποσό 284.037.415 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις εφημερίες στο Ε.Σ.Υ. στον προϋπολογισμό του 2012 ήταν 370 εκατ. ευρώ. Η συνολική μείωση το 2013 σε σύγκριση με το περυσινό έτος ανέρχεται σε 128.609.793 ευρώ, και που σε ποσοστό υπολογίζεται περίπου στο 35%.
Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνεται, ότι «από πλευράς υπουργείου Υγείας δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για την δραστική μείωση των ποσών, τα οποία είναι λιγότερα ακόμη και από τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό, [ενώ] πρόκειται για σφαγιαστική περικοπή, η οποία θα προκαλέσει ασφυξία στη δυνατότητα εφημέρευσης των νοσοκομείων και τη συνακόλουθη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία, τα οποία τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση».
Η εφημερία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, και που απαιτεί τη συνεχή και αποτελεσματική λειτουργία ενός μεγάλου μηχανισμού υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού, και που οφείλουν να παραμένουν σε πλήρη και καθολική ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όποιο αιφνίδιο πρόβλημα προκύψει στην ανθρώπινη υγεία, είτε αυτό αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό, είτε πρόκειται για μεγάλου μεγέθους καταστροφές. Τα ποσά τα οποία αρχικώς εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτος για την πληρωμή των εφημερίων όχι μόνο είναι ανεπαρκέστατα αλλά περικόπτονται περαιτέρω γεγονός, που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιοι οι λόγοι για την αιφνίδια και αναιτιολόγητη περικοπή των κονδυλίων των εφημερίων; Έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις - αντιδράσεις όλων όσων τους αφορούν και κατ' επέκταση των παρεχόμενεων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2013

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κάλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων