Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ

21 Μαρτίου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΚΑΙ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

"Καλύψτε άμεσα τις ελλείψεις σε κτηνιάτρους στο νομό Καβάλας"


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την έλλειψη κτηνιάτρων στο νομό Καβάλας, κατέθεσε η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, από κοινού με την Αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή Σερρών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Το ζήτημα της ερώτησης προέκυψε κατά την ενημέρωση που είχε η βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας του κινήματος στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Καβάλα και την ιχθυόσκαλά της.

Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι η έλλειψη κτηνιάτρων δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τόσο στους κτηνοτρόφους, όσο και στους εμπλεκόμενους με την ιχθυόσκαλα, ενώ εγείρονται και σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία.

Για αυτούς τους λόγους, οι δυο βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την πρόσληψη ικανού αριθμού κτηνιάτρων και να μελετηθεί το ενδεχόμενο μετακίνησης των κτηνιάτρων και εκτός υπηρεσίας τους, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητοι για τη δημόσια υγεία έλεγχοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Έλλειψη κτηνιάτρων στο νομό Καβάλας»

Ένα από τα χρόνια προβλήματα στο νομό Καβάλας είναι η έλλειψη κτηνιάτρων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο ζήτημα, τόσο οι κτηνοτρόφοι του νομού, όσο και οι εμπλεκόμενοι στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας.

Ειδικότερα, η έλλειψη επαρκούς αριθμού κτηνιάτρων δημιουργεί ζήτημα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, δεν βλέπουν τα προϊόντα τους να πιστοποιούνται, ενώ και το ζωικό τους κεφάλαιο κινδυνεύει από ασθένειες, όταν δεν γίνονται οι προβλεπόμενοι εμβολιασμοί.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην ιχθυόσκαλα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των
στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, όταν μέσω της ιχθυόσκαλας γίνονται και εισαγωγές ξένων αλιευμάτων, πολλά από τα οποία είχαν κριθεί, κατά το παρελθόν, ακατάλληλα και επικίνδυνα για κατανάλωση.

Επειδή η έλλειψη κτηνιάτρων δημιουργεί σημαντικά ζητήματα για τη δημόσια υγεία.

Επειδή οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν το ζωικό τους κεφάλαιο ή να ανταγωνίζονται αλιεύματα αμφιβόλου ποιότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να στελεχωθεί με ικανό αριθμό κτηνιάτρων ο νομός Καβάλας;
2.    Μελετάται το ενδεχόμενο μετακίνησης των κτηνιάτρων εκτός της υπηρεσίας τους, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητοι για τη δημόσια υγεία έλεγχοι;

Οι Ερωτώσες Βουλευτές

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βουλευτής Σερρών

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Βουλευτής Δωδεκανήσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων