Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ



3 Απριλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

«ΡΗΜΑΖΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ»


Σαμποτάζ στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η μνημονιακή Συγκυβέρνηση από τους ίδιους τους Υπουργούς της και μπαλάκι μεταξύ των Υπουργείων η αξιοποίηση του παλιού κτηρίου του Νοσοκομείου Καβάλας. Μετά από αλλεπάλληλες επιστολές του Δήμου Καβάλας, τα αρμόδια Υπουργεία τηρούν σιγή ιχθύος, υπεκφεύγουν και μεταθέτουν ευθύνες μεταξύ τους.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ανταποκρινόμενος σε επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Καβάλας Κωνσταντίνου Σιμιτσή προς τον Πρωθυπουργό, η οποία έφτασε για ενημέρωση και στο ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο του Βουλευτή, ο οποίος, μάλιστα, έκανε το εξής σχόλιο:

«Ο Δήμαρχος Καβάλας από τη μια λούζει τον Πρωθυπουργό με μέλια και φιλοφρονήσεις για το μνημονιακό του τρέξιμο και από την άλλη τα «ψιλοχώνει» στη συγκυβέρνηση για το θέμα του παλιού νοσοκομείου.

Δεν θα σταθώ στην όποια φιλομνημονιακή συμπεριφορά του Δημάρχου. Ο ίδιος επιλέγει πώς θα εκτίθεται ή όχι στους πολίτες της πόλης του. Ούτε θα σταθώ στην προεκλογική χρονική συγκυρία, κατά την οποία εστάλη η επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Είμαι, όμως, υποχρεωμένος - από τη στιγμή μάλιστα που μου κοινοποιήθηκε - να λάβω σοβαρά υπ' όψη την ουσία του θέματος που θέτει με εύλογα επιχειρήματα ο Δήμαρχος, θέμα που αφορά την Καβάλα και να συμβάλω για την λύση αυτής της απαράδεκτης εκκρεμότητας, με τις όποιες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις μου».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Κύριοι Υπουργοί,

Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων την αριθ 5988/3.2014 επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τα αξεπέραστα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και καιρό το Δήμο Καβάλας σε ό, τι αφορά το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου και στην κυριότητα αυτού.

Στην επιστολή, που παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, από τον Δήμαρχο Καβάλας Κωνσταντίνο Σιμιτσή, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε Πρόεδρε,

Απευθύνομαι προς εσάς, επειδή δεν έχω βρει καμιά ανταπόκριση από τους αρμόδιους υπουργούς. Η επιστολή μου δεν συνιστά υπέρβαση της ιεραρχίας. ‘Όμως μου είναι αδιανόητο να βλέπω τον επικεφαλής μιας κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης και ειδικού σκοπού» να διατρέχει απ' άκρου σ' άκρο όλο τον κόσμο σε αναζήτηση λύσεων για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων και την ίδια στιγμή να μη προχωρούν τα θέματα μέσα στη χώρα, να χάνονται επενδυτικές ευκαιρίες, η ανεργία να διογκώνεται, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία δημόσιου χαρακτήρα να απαξιώνονται και να καταστρέφονται.

Εξίσου αδιανόητη και προσβλητική για το λαό της Καβάλας είναι η απουσία ρητής απάντησης από τα αρμόδια Υπουργεία προς αλλεπάλληλες επιστολές του Δήμου Καβάλας για το θέμα. Μόνο υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών. Για ένα ζήτημα πιο απλό και από το αβγό του Κολόμβου.

Το 2009 το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μετακόμισε σε νεόδμητο, απολύτως σύγχρονο κτήριο εγκαταλείποντας τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου λειτουργούσε μέχρι τότε, στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, κοντά στο κέντρο της πόλης. Το οικόπεδο και τα επικείμενα κτήρια που άδειασαν έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο με ΚΑΕΚ 210251968001/0/0, στο δε φύλλο της κτηματολογικής εγγραφής αναφέρονται ο μεν Δήμος Καβάλας ως συγκύριος εξ αδιαιρέτου με ποσοστό 80,938%, η δε 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης με ποσοστό 19,062%.

Τον Απρίλιο του 2012, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Καβάλας υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας για την αξιοποίηση του ακινήτου του παλιού Νοσοκομείου Καβάλας. Με τη Σύμβαση αυτή, η 4η ΥΠΕ ανέθεσε στον Δήμο Καβάλας να διαχειριστεί υπεύθυνα και νόμιμα το όλο ακίνητο προκειμένου αμφότεροι οι συγκύριοι να αποκομίσουν κέρδη ανάλογα με το ποσοστό τους.

Η Προγραμματική Σύμβαση διασφαλίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή όλες οι ενέργειες του Δήμου θα γίνονται σύμφωνα με τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Θα έπρεπε όμως να εγκριθεί με Υπουργική Απόφαση, η οποία δυστυχώς εκκρεμεί εδώ και περισσότερους από 15 μήνες! Πλην όμως ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Καβάλας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου ισχυρίστηκε πως αν την υπογράψει θα βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία παρομοιάζοντας την υπόθεση του παλιού Νοσοκομείου με το Βατοπέδι.

Είναι όμως έτσι;

Η αλήθεια είναι πως το Υπουργείο Υγείας πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση και ζήτησε να ερευνηθεί αν πράγματι το ανωτέρω ποσοστό 80,938% ανήκει στον Δήμο Καβάλας. Σε αρνητική εκδοχή, το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να διεκδικήσει το ποσοστό αυτό. Σύμφωνα με τον α.ν. 1539/1938, αρμόδιο όργανο να ελέγξει το θέμα και να διακριβώσει αν υφίσταται ενδεχόμενο βάσιμης διεκδίκησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου είναι η Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθ. 10 του ανωτέρω νόμου, απαρτιζόμενη από Νομικούς Συμβούλους του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η Επιτροπή αυτή αρνείται να επιληφθεί και δεν προχωρεί στη γνωμοδότησή της εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως ήδη προανέφερα.

Φυσικά ο Δήμος Καβάλας θεωρεί νομικά θεμελιωμένη την ιδιοκτησία του, εγγεγραμμένη ήδη εδώ και δεκαετίες στο Δημοτικό Περιουσιολόγιο, στο Υποθηκοφυλακείο και στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Ως εκ τούτου έχει προβεί σε σημαντικές ενέργειες για την καλύτερη αξιοποίησή του. Το 2008, ενόψει της προγραμματιζόμενης μετακόμισης του Νοσοκομείου στο καινούργιο κτήριο, ανέθεσε στην εταιρία «Planet AE», θυγατρική της «Εθνικής Τράπεζας», να εκπονήσει μελέτη σεναρίων χρήσης, η οποία παρουσιάστηκε δημόσια το 2009. Εξετάστηκαν οι χρήσεις «ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού», «εμπορικό κέντρο», «αστικές κατοικίες», «εκπαιδευτικό ίδρυμα» και «ιδιωτικό νοσοκομείο», από τις οποίες προκρίθηκε η πρώτη.

Έκτοτε η χρήση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε κάθε σχεδιασμό του Δήμου, ιδίως όμως στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας, που εγκρίθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ 69/Τεύχος ΑΑΠ 11/03/2013), καθώς επίσης και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2010 - 2014 (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 570/2012). Και τα δύο προέκυψαν από διαβούλευση με το σύνολο των φορέων της πόλης, άρα στην ουσία ο σχεδιασμός αποτελεί απόφαση όλων των Καβαλιωτών.

Η κυβέρνησή σας, αξιότιμε πρωθυπουργέ, όπως εκπροσωπείται και εκφράζεται από τους αρμόδιους Υπουργούς, φαίνεται πως αδρανεί. Δείχνει να αδιαφορεί μπροστά στην επιθυμία αλλά και στη δίκαιη αγανάκτηση των Καβαλιωτών, που βλέπουμε να υποβαθμίζεται το επίπεδο ζωής μας, να εξαντλείται ποικιλότροπα ο Δήμος μας, να μηδενίζονται οι δυνατότητες που είχε για παρεμβάσεις στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα και, ταυτόχρονα, να μη γίνονται δεκτές οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την οικονομική ανάκαμψη και ευημερία.

Φαίνεται λοιπόν ότι, δυστυχώς, η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη και η καταστροφή. Το παλιό Νοσοκομείο είναι ένα κουφάρι που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής αντικοινωνικών στοιχείων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για  τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. Αλήθεια, ποιος θα απολογηθεί για τη συντελεσθείσα λεηλασία των παλιών επίπλων και των υλικών του κτηρίου; Ποιος θα κατηγορηθεί για τις φωτιές και τους εμπρησμούς που ήδη έχουν συμβεί; Και ποια δικαιολογία υφίσταται για τη διηνεκή απαξίωση του ακινήτου, της Καβάλας, των Καβαλιωτών;

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας προλαβαίνοντας την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης αποφάσισε προσφάτως με την απόφαση 105/2014 να ανακαλέσει την παραχώρηση του ακινήτου, που είχε συμβεί δυνάμει της προγενέστερης αποφάσεώς του υπ' αριθ. 162/1954. Ήδη άρχισε την προσωρινή εγκατάσταση μέρους των υπηρεσιών του, ασκώντας με τον τρόπο αυτόν τα δικαιώματα κυριότητας και δη του πλειοψηφικού ποσοστού. Όμως ο στόχος δεν είναι αυτός. Σημασία έχει το ακίνητο να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Διαγράφεται το ενδεχόμενο η Γνωμοδοτική Επιτροπή να συνεχίσει να καθυστερεί ή, ακόμη χειρότερα, η ίδια η υπόθεση να χρειαστεί δικαστικό ξεκαθάρισμα, όσο το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί την κυριότητα του Δήμου Καβάλας, γεγονός που ίσως προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες ίσως και πολύχρονες καθυστερήσεις.

Για τον λόγο αυτόν προτείνω να προσυπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση και το Υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο προς κάθε τρίτο ότι έλαβε γνώση και συμφωνεί με το περιεχόμενο της Σύμβασης. Ταυτόχρονα, θα υπογραφεί συνυποσχετικό μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ο πρώτος θα αναλάβει την υποχρέωση να αποδώσει στο δεύτερο ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου τη χρήση, τη διαχείριση και την εν γένει εκμετάλλευση του ακινήτου αμέσως μόλις εκδοθεί οριστική, τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση, με την οποία θα αναγνωρίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος του 80%. Επίσης, ο πρώτος θα εκχωρήσει στο δεύτερο και το δεύτερο θα υποκαταστήσει ανεπιφύλακτα τον πρώτο σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν ως νομική αιτία και προέλευση την Προγραμματική Σύμβαση έναντι τρίτων. Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών θα δεσμευθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το ποσοστό 80% μόνον εφόσον η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποφανθεί πως το ανωτέρω ποσοστό ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Αν όμως η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποφανθεί υπέρ του Δήμου, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα αποδεχθεί το πόρισμα και δεν θα προβεί στη λήψη άλλων μέτρων και, ιδίως, δεν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Βιαστείτε λοιπόν, πρωθυπουργέ. Οι καιροί ούτε μενετοί. Δώστε γρήγορα τις εντολές σας. Οι Καβαλιώτες περιμένουμε πολλά από εσάς. Μη μας διαψεύσετε.

Ο Δήμαρχος Καβάλας

Κωνσταντίνος Σιμιτσής».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο η Γνωμοδοτική Επιτροπή δεν επιλαμβάνεται και αρνείται να γνωμοδοτήσει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια;
  2. Σκοπεύει το Υπουργείο Οικονομικών να προσυπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση με ταυτόχρονη υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Υπουργείου Οικονομικών;
  3. Εάν η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποφανθεί πως το 80% ανήκει στο Δημόσιο, δεσμεύεστε τότε και μόνο τότε ότι θα προσφύγετε στην δικαιοσύνη; Εάν η ίδια Επιτροπή αποφανθεί υπέρ του Δήμου, δεσμεύεστε ότι θα αποδεχτείτε το πόρισμα;
  4. Γιατί εδώ και 15 μήνες εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης;
  5. Με ποιο τρόπο ο Υπουργός Υγείας, εάν υπογράψει την σχετική Απόφαση,  όπως υποστηρίζει, θα κατηγορηθεί για απιστία;
  6. Ποιος τελικά είναι αυτός που θα φέρει την ευθύνη για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Καβαλιωτών, λόγω του εγκαταλελειμμένου πλέον κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου που συνεχώς απαξιώνεται;

Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων