Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

23 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

«Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΣΤΕ ΚΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!»


Την εγκληματική κρατική αδιαφορία και την τεράστια έλλειψη γιατρών στο, ήδη, πολύπαθο ΠΕΔΥ Καβάλας, καταγγέλλει με Ερώτηση που καταθέτει άμεσα στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ κι εκλεγμένος Περιφερειακός σύμβουλος του Συνδυασμού εθνικού σκοπού «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ», του οποίου είναι κι επικεφαλής, έπειτα κι από σχετική ενημέρωση από τον Γιώργο Τσακίρη, Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Καβάλας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τέρενς Κουίκ τόνισε την επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσουν οι πράξεις.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σταματήστε να υπόσχεστε επιτέλους κι αρχίστε να πράττετε»!

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, αναγκάζομαι να καταθέσω Ερώτηση που αφορά το πολυπαθές ΠΕΔΥ Καβάλας. Δεν χρειάζεται να σας επισημάνω ότι εκείνη που κατέθεσα με αρ. πρωτ. 7792 Απρίλιος 2014 και αφορούσε τα μικροβιολογικό εργαστήρια, έχει μείνει ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ.

Όπως με ενημερώνει γραπτώς ο Πολιτευτής Καβάλας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Τσακίρης και από τα πλέον αξιόμαχα στελέχη του ΑΜ-Θ Περιφερειακού Συνδυασμού Εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, του οποίου είμαι επικεφαλής και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος:

«Σχετικά με τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΠΕΔΥ Καβάλας μίλησε στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΗ» της Καβάλας, η πρόεδρος των υγειονομικών υπαλλήλων Μαρία Καπάνταη και με αφορμή τη διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του πρώην ΙΚΑ λόγω των κενών στο ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα Καπάνταη, έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια παρόμοια διαμαρτυρία ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η αντίδραση των ασφαλισμένων στην τεράστια έλλειψη των γιατρών του ΠΕΔΥ.

Μπορεί οι υγειονομικοί υπάλληλοι να καταβάλουν από την πλευρά τους κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, παρόλα αυτά τα ιατρικά κενά παραμένουν και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν δυναμικά και αποτελεσματικά.

Δέκα γιατροί ήταν όλοι κι όλοι, όσοι αποτέλεσαν το αρχικό δυναμικό του ΠΕΔΥ Καβάλας με την επαναλειτουργία του. Τόσοι παραμένουν και σήμερα σ’ ένα υποστελεχωμένο υγειονομικό σύστημα.

Οι ειδικότητες είναι περιορισμένες και συγκεκριμένα υπάρχουν παθολόγοι, οδοντίατροι, ένας καρδιολόγος κι ένας γυναικολόγος.

Ο αριθμός είναι πολύ μικρός και σαφώς δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης. Υπάρχουν μάλιστα ημέρες που οι συγκεκριμένοι γιατροί απουσιάζουν αναγκαστικά διότι είναι μέλη επιτροπών, όπου επιβάλλεται η συμμετοχή τους.

Επίσης, λείπουν βασικότατες ειδικότητες όπως εκείνη του παιδιάτρου, του νευρολόγου - ψυχίατρου, του οφθαλμίατρου, του ωτορινολαρυγγολόγου και του ενδοκρινολόγου. Αυτές μάλιστα είναι ειδικότητες που δυσκολεύονται να βρουν οι ασφαλισμένοι ακόμη και στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων με το ΠΕΔΥ γιατρών.

Προφανώς, οι ασαφείς όροι συνεργασίας που πρότεινε το ΠΕΔΥ στους ιδιώτες γιατρούς δεν ήταν συμφέροντες με αποτέλεσμα την απόρριψη του αιτήματος και τη μη εξασφάλιση της συνεργασίας.

Λόγω της αδυναμίας του ΠΕΔΥ να καλύψει τους ασφαλισμένους, όλος ο φόρτος δουλειάς μεταφέρεται αυτονόητα στο νοσοκομείο Καβάλας όπου επικρατεί πλέον το αδιαχώρητο. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι που συνεχίζουν να εργάζονται στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ γίνονται δέκτες των αιτημάτων τα οποία διατυπώνουν οι ασφαλισμένοι. Ο κόσμος ζητά επιτακτικά την επάνδρωση του ΠΕΔΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων αφού η οικονομική στενότητα στέκεται απαγορευτική για την καταβολή ιδιωτικής ιατρικής δαπάνης.

Η ίδια απογοητευτική εικόνα όμως επικρατεί και στα υπόλοιπα επαρχιακά υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν εξασφαλισθεί οι ιατρικές ειδικότητες.

Προοπτική ομαλοποίησης των συνθηκών κι ενίσχυσης του ιατρικού δυναμικού υποσχέθηκαν μεν οι αρμόδιοι, αλλά προς το παρόν καμία βελτίωση δεν καταγράφηκε. Είχαν υποσχεθεί την προκήρυξη 900 θέσεων έως το τέλος Ιουνίου, ωστόσο η κα Καπάνταη καμία σχετική είδηση δεν έχει ακούσει».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός

  1. Πότε επιτέλους θα στελεχωθεί το ΠΕΔΥ Καβάλας με όλες τις ειδικότητες των ιατρών που απαιτούνται, ώστε να λειτουργήσει κανονικά;
  2. Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να υπόσχεστε και θα ξεκινήσετε να πράττετε;
  3. Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να παίζετε σε «σχέδια επί χάρτου» με την πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών της χώρας;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων