Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δελτίο τύπου 2/04/2013


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Τις έντονες ανησυχίες και ενστάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την απορρόφηση του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά», μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών καθηγητή Κωνσταντίνο Τερζίδη «η διατήρηση του ΤΔΠ αποτελεί απαίτηση των καθηγητών, των φοιτητών αλλά και της ίδιας της πόλης της Καβάλας, όχι τόσο για να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα, όσο κυρίως για να ενισχυθεί η προσπάθεια της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης αλλά και της πνευματικής αναβάθμισης του παραγκωνισμένου ανθρώπινου δυναμικού στην ακριτική αυτή περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης».

Και απευθύνει ύστατη έκκληση σε όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα της Καβάλας, καλώντας τους να αποδείξουν στην πράξη ότι οι ενστάσεις και η αντίθεσή τους στις προτεινόμενες αυθαίρετες παρεμβάσεις του Σχεδίου Αθηνά δεν ήταν προσχηματικές, ούτε για το «θεαθήναι», αλλά μια συνειδητή πράξη ευθύνης απέναντι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στη φοιτητιώσα νεολαία και στην ίδια την Πατρίδα!

«Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ξεκαθαρίζω ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποδυναμώνει την ανώτατη εκπαιδευτική υποδομή ενός νησιού ή μιας πόλης, επειδή η Τρόικα έχει κόψει τα κονδύλια για την Παιδεία προκειμένου να αφανίσει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών να μην σβηστεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων επιστολή του Προϊσταμένου του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας Καθηγητή Κωνσταντίνου Τερζίδη, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για την απορρόφηση του προαναφερομένου Τμήματος από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«H διατήρηση του μοναδικού στη χώρα μας Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (ΤΔΠ) αποτελεί απαίτηση των καθηγητών, καθώς και των φοιτητών του Τμήματος αλλά και των οικογενειών τους, οι οποίες εκφράζουν ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά τους και ενεργοποιούνται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών τους.

Το ίδιο επιθυμεί και η πόλη της Καβάλας, όχι τόσο για να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα, όσο κυρίως για να ενισχυθεί η προσπάθεια της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης  αλλά και της πνευματικής αναβάθμισης του παραγκωνισμένου ανθρώπινου δυναμικού στην ακριτική αυτή περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.

Την ικανοποίηση της ανάγκης αυτής επιβάλλει άλλωστε και η κοινή λογική καθώς η πράξη εξοβελισμού του ΤΔΠ δεν εξυπηρετεί ούτε τις αρχές του σχεδίου, αλλά ούτε και τα κριτήρια που το ίδιο θέτει.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του σχεδίου Αθηνά το ΤΔΠ «απορροφά» το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής (ΤΒΠ) ενώ ταυτόχρονα καταργείται το ίδιο, καθώς το πρόγραμμά του περιορίζεται στην Πληροφορική, χάνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του διεπιστημονικού γνωστικού περιεχομένου του, με επώδυνες επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.

Με τη δεύτερη έκδοση του σχεδίου Αθηνά το ΤΔΠ «απορροφάται» από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και παραμένει ως κατεύθυνσή του, ενώ στα μηχανογραφικά που ανακοινώθηκαν προ ημερών καταργείται ολοσχερώς.
Με άλλα λόγια, το σχέδιο Αθηνά «σβήνει» το Τμήμα αλλά και το γνωστικό αντικείμενο της Διαχείρισης Πληροφοριών από το ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας!!!

Από τις αρχές του Μάρτη, το Υπουργείο Παιδείας διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά είναι έτοιμα για υπογραφή. Ωστόσο, η έκδοσή τους μέχρι και σήμερα εκκρεμεί, παρ’ όλο που έχουν ήδη ανακοινωθεί τα νέα μηχανογραφικά δελτία. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο όπως τυχαία δεν είναι και η αποτυχημένη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να περάσει σχετική τροπολογία στις 20 Μαρτίου σε άσχετο νομοσχέδιο, το οποίο χρονικά έπεται του ελέγχου νομιμότητας των Π.Δ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι προφανές ότι το Σχέδιο Αθηνά που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία νέων Τμημάτων με πολλαπλές κατευθύνσεις δεν μπορεί να «περάσει» με την μορφή Π.Δ. διότι δεν προβλέπονται κατευθύνσεις ούτε στον Ν.4009/2011 αλλά ούτε στον Ν.4076/2012 (παρ.4 προτεινόμενης ρύθμισης). Επιπλέον, όπως φαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας (παράγραφος 4) τίθεται θέμα συνταγματικότητας του Σχεδίου Αθηνά σχετικά με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης, η τροπολογία θα τεθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών απευθύνει στον κ. Υπουργό ύστατη έκκληση για διατήρησή του στη σημερινή του μορφή, καθώς αυτό ιδρύθηκε σε ανύποπτο χρόνο (2000), μετά από διεξοδική έρευνα όλων των επιστημονικών επιλογών προκειμένου να εξυπηρετήσει μελλοντικές αναπτυξιακές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Δηλαδή είναι αυτό που έχει ανάγκη ΣΗΜΕΡΑ ο τόπος μας. Αν θα έπρεπε να ιδρύσετε κ. Υπουργέ τώρα ένα καινούργιο Τμήμα, είναι βέβαιο πως πάλι αυτό θα ιδρύατε, γιατί θεραπεύει γνωστικά αντικείμενα αιχμής!

Επίσης, το ΤΔΠ απευθύνει ύστατη έκκληση σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα της Καβάλας, καθώς επίσης και στις πολιτικές παρατάξεις που έχουν ανοιχτά και δημόσια, αντιταχθεί στο Σχέδιο Αθηνά και ιδιαίτερα σε αυτές της συμπολίτευσης (ΔΗΜΑΡ & ΠΑΣΟΚ), να αποδείξουν με την ψήφο τους στη συγκεκριμένη ονομαστική ψηφοφορία ότι οι ενστάσεις τους και η αντίθεσή τους στις προτεινόμενες αυθαίρετες παρεμβάσεις του Σχεδίου Αθηνά δεν ήταν προσχηματικές, ούτε για το «θεαθήναι», αλλά μια συνειδητή πράξη ευθύνης απέναντι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στη φοιτητιώσα νεολαία και στην ίδια την Πατρίδα!!!

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών
Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Τερζίδης»

Κύριε Υπουργέ,

Πριν λίγο καιρό είχα πει από το βήμα της Βουλής ότι είναι μεθοδευμένος κανιβαλισμός η μνημονιακή πολιτική να στρέφει τη μία επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Τώρα, παίρνει ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς στρέφει τη μία πόλη εναντίον της άλλης.

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ξεκαθαρίζω ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποδυναμώνει την ανώτατη εκπαιδευτική υποδομή ενός νησιού ή μιας πόλης, επειδή η Τρόικα έχει κόψει τα κονδύλια για την Παιδεία προκειμένου να αφανίσει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα.

Όπως επίσης, σε άλλα σημεία της χώρας, είναι σαφής υποχρέωση η ενίσχυση των υποδομών εκείνων, ΤΕΙ και ΑΕΙ που ηθελημένα, μνημονιακά ή από ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων, έχουν αφεθεί μέχρι τώρα στην τύχη τους.

Και φυσικά, δεν συζητάμε μεσούσης της περιόδου των ολοκληρωμένων σπουδών τους, να έχουμε μετακινούμενα καραβάνια φοιτητών και σπουδαστών με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για τις οικονομίες των ίδιων των οικογενειών τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ακυρωθεί η απορρόφηση του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων;
2.    Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα αναγκαία μέτρα και τελικά η συγχώνευση προχωρήσει, έχετε σκεφτεί ότι:
·      Καταργείτε επί της ουσίας ένα εκ των καλυτέρων Τμημάτων Διαχείρισης Πληροφοριών στην Ελλάδα;
·      Υποβαθμίζετε το πτυχίο των ήδη αποφοιτησάντων αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές τμήμα, όπως το προαναφερόμενο;
·      Καταργείτε επί της ουσίας την αξιοκρατία και το δικαίωμα της επιλογής του τομέα σπουδών όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων;
3.    Τι θα συμβεί με το προσωπικό που υπηρετεί στο προαναφερόμενο Τμήμα;
4.    Δίνετε τη χαριστική βολή στην οικονομική ζωή της Καβάλας;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων