Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Προβλήματα πορθμειακής γραμμής Καβάλα - Θάσος

19 Νοεμβρίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα πορθμειακής γραμμής Καβάλα - Θάσος».
Έντονα προβλήματα στη μετακίνηση τους αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θάσου, από τη στιγμή που έχουν καταργηθεί τα δρομολόγια της Κυριακής, ενώ τα δυο δρομολόγια ημερησίως είναι σε ώρες που δεν εξυπηρετούν την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού, που ζει στο νότιο τμήμα του.
Ειδικότερα, τα δύο δρομολόγια ημερησίως έχουν ως δυσάρεστο αποτέλεσμα να εξαναγκάζουν τους επιβάτες να αναχωρούν από Πρίνο για Καβάλα στις 10:30 το πρωί το αργότερο, ενώ από την Καβάλα για τον Πρίνο να αναχωρούν στις 2:00 το μεσημέρι. Αποκόπτεται με αυτόν τον τρόπο, πρακτικά, το νότιο τμήμα του νησιού, πρόβλημα που εντείνεται το τελευταίο διάστημα, λόγω της αποψιλώσεως της Θάσου από τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, η ισχύς απαγορευτικών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών θεωρείται πια κάτι συνηθισμένο για τη γραμμή Καβάλας - Πρίνου, πολλές φορές μάλιστα για ασήμαντη αφορμή και σχεδόν αδικαιολόγητα. Κατόπιν όλων αυτών, η συγκεκριμένη πορθμειακή γραμμή υποβαθμίζεται σε βαθμό οριστικής εξαφανίσεως.
Στην άλλη γραμμή Κεραμωτής - Λιμένα, εκτός από τη μείωση των δρομολογίων παρατηρείται η κατάργηση του πλέον σημαντικού πρωινού δρομολογίου των 7:00, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται οι μαθητές του νησιού που φοιτούν στο επαγγελματικό λύκειο Χρυσουπόλεως. Σημειώνεται ότι η συνολική απόσταση που χρειάζεται να διανύσει ο κάτοικος της νότιας Θάσου προς την Καβάλα, μέσω του πορθμείου Λιμένας - Κεραμωτή ανέρχεται στα 92 χλμ. απλή μετάβαση και μετ' επιστροφή 184 χλμ.
Επειδή, η Θάσος δεν ενώνεται με γέφυρα με το νομό Καβάλας. Επειδή οι κάτοικοι του νησιού δεν εξυπηρετούνται με τα υπάρχοντα δρομολόγια. Επειδή οι νησιώτες μαθητές δικαιούνται να μετακινούνται προκειμένου να φοιτήσουν στο επαγγελματικό λύκειο Χρυσουπόλεως.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.  Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να επανέλθουν τα δρομολόγια της Κυριακής, αλλά και το
πρωινό δρομολόγιο των 7:00, στη γραμμή Κεραμωτή - Λιμένας;
2.      Ποια γενικά μέτρα προτίθεται να λάβει για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των
κατοίκων της Θάσου, με γνώμονα και την αποψίλωση του νησιού από τις δημόσιες υπηρεσίες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων