Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ;



Επειδή έχω μάθει πως σε κάθε κίνηση, κάθε λόγο, ισχύει το δόγμα "ψάξε να βρεις ποιος ωφελείται και ποιος θίγεται", νομίζω πως η δημοσίευση της "λίστας Λανγκάρντ" τις προηγούμενες ημέρες, ΙΣΩΣ θα μπορούσε να προκαλέσει ΚΑΙ τα εξής ερωτήματα : Γιατί δόθηκε τόση δημοσιότητα από ΜΜΕ παγκόσμιας αναγνώρισης (BBC, REUTERS, κλπ) ;
Ποιος θίγεται ΑΜΕΣΑ από αυτή τη δημοσίευση και ποιος ωφελείται ;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε μόνιμη απορία και αγανάκτηση για τους τρόπους χειρισμού της λίστας από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Καπελέρη & Διώτη.
Στην επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής εξετάζεται η υπόθεση, με τους ως άνω κυρίους να καταθέτουν υπό ασφυκτική πίεση, χωρίς όμως να προκύπτει κάτι συγκλονιστικό (πέρα από το "ξέχασα πού έβαλα τη λίστα" του κ. Παπακωνσταντίνου).
Ο κ. Βενιζέλος, προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί μία επαμφοτερίζουσα στάση όσον αφορά την ψήφιση των μέτρων που επιβάλει η τρόϊκα, συμπαρασύροντας ουσιαστικά και όσους από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κρατούσαν μία πιο "μνημονιακή" στάση.
Ο κ. Σαμαράς, ανακοινώνει ότι η διαπραγμάτευση έχει τελειώσει, προκαλώντας την (δικαιολογημένα) οργισμένη απάντηση του κ. Βενιζέλου λόγω του ότι δεν είχε ενημερωθεί.
Ο κ. Κουβέλης, ανακοινώνει την τελεσίδικη απόφασή του, η ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τα μέτρα, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ σε ότι αφορά στα εργασιακά (!!).
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάνουν λόγο για μειωμένη εθνική κυριαρχία χωρών που χρωστούν πολλά περισσότερα από όσα αντέχουν, καθώς επίσης και για έναν Ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθενται τα δάνεια αυτών των χωρών και ο οποίος θα ελέγχεται από Ευρωπαίους επιτρόπους, κάτι που προκαλεί την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δηλώνει ότι μία τέτοια ενέργεια, θα καθιστούσε τη χώρα προτεκτοράτο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημοσιεύετε η "λίστα Λανγκάρντ"

Ποιος ωφελείται ;

α) ο σκληρός κυβερνητικός πυρήνας, διότι επί μία εβδομάδα όλοι ασχολούμαστε με τη σύλληψη του δημοσιογράφου, τις συνεντεύξεις του σε παγκόσμιας κυκλοφορίας ΜΜΕ, το εάν έπρεπε να συλληφθεί ή όχι, ποια θα είναι η έκβαση της δίκης του, τις υπόλοιπες "διώξεις" δημοσιογράφων λόγω σχολίων τους σε πρωινή εκπομπή αλλά και μία δεύτερη σύλληψη άλλου γνωστού δημοσιογράφου για υπόθεση που (μέχρι και ο ίδιος) νόμιζε ότι είχε τελειώσει (πιθανότατα η σύλληψή του είχε να κάνει με αποκαλύψεις που είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε σχετικά με το "μαγείρεμα" του χρέους της χώρας, από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009, όπως υποστηρίζει η κα Γεωργαντά)
Δεν ασχολούμαστε όμως με το φλέγον ζήτημα που είναι τα μέτρα και η ψήφισή τους

β) η τρόϊκα και η περιβόητη έκθεσή της για τη χώρα, η οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη στα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης των 31,5δις €.
Όσο ο χρόνος περνά χωρίς να υπάρχει η ανάλογη πίεση, κανείς δεν ασχολείται μαζί τους και φυσικά στο πόρισμά τους, δεν γίνεται γνωστό εάν είναι θετικό ή όχι για τη χώρα.
Έτσι, όλα εξαρτώνται από το εάν θα ψηφισθούν τα νέα μέτρα και όχι με την αξιολόγησή της σε σχέση με το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Κυρίως όμως (και στη συγκεκριμένη περίπτωση), ΠΟΙΟΣ ΘΙΓΕΤΑΙ ;

α) ο κ. Βενιζέλος γιατί, έμμεσα ή άμεσα, αποδεικνύεται ότι η λίστα είναι υπαρκτή, δεν "έχει χαθεί" και περιλαμβάνει ονόματα που, ναι μεν δεν προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον λόγω της μη ύπαρξης "τρανταχτών" πολιτικών, θα μπορούσαν όμως (ίσως) να παίζουν ρόλο στο παρασκήνιο της πολιτικής
Με τη δημοσίευση της λίστας, ουσιαστικά πιέζεται έμμεσα να αλλάξει η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, της οποίας είναι συμμέτοχος και συναποφασίζων.
Βρίσκεται πλέον στα χέρια κι άλλων.
Λίγες ημέρες μετά, οι κ.κ. Πεπόνης & Μουζακίτης, στέλνουν το πόρισμά τους για τη "λίστα Λανγκάρντ" στη Βουλή, για τη διερεύνηση ευθυνών για τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου

β) συγκεκριμένος δημοσιογράφος που είναι σφοδρός πολέμιος τόσο των μνημονίων και της τρόϊκας, όσο και της κυβέρνησης και Ευρωπαίων αξιωματούχων και (σύμφωνα με δήλωση του ίδιου), λόγω παλαιότερης συνεργασίας του με εξαγορασμένη από την HSBC τράπεζα, το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα
Είτε έχει δίκιο, είτε όχι, με τη δημοσίευση, απαξιώνεται άμεσα ο καταγγελτικός του λόγος, ενώ (σχεδόν υποχρεωτικά) θα πρέπει πλέον να ασχοληθεί πολύ περισσότερο με τη "διάσωση" του κύρους του ονόματος και της δουλειάς του, παρά με τις καταγγελίες του εναντίον όσων μιλούσε πριν τη δημοσίευση.

Ίσως να φαίνεται αρκετά ... συνωμοσιολογικό, τραβηγμένο ή οτιδήποτε άλλο
Σίγουρα όμως, ακόμη και εάν έχω άδικο, κάποιοι ωφελούνται και κάποιοι θίγονται από τη δημοσίευση της "λίστας Λανγκάρντ"

Εμείς, ως λαός, δε μάθαμε τίποτε τόσο σημαντικό που θα καθόριζε ή θα ανακατεύθυνε τις όποιες αποφάσεις και απόψεις μας
Για όσους γνωρίζαμε (υποθετικά) την ύπαρξή της, απλά επιβεβαιώσαμε τις υποψίες μας.

Σήμερα ο κ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, σε ένα και μόνο άρθρο.
Το τραπέζι πλέον έχει στηθεί και ο καθένας κρατά τα χαρτιά του. Κάποιοι όμως, έχουν πλέον τα "σημαδεμένα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων