Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΝΟΣΕΙ !

Στη σχετικά σύντομη επίσκεψή μου σήμερα (11 Αυγούστου) στο σμαραγδένιο νησί μας, τη Θάσο, στην αρχή μιας από τις σημαντικότερες τουριστικά εβδομάδες, αυτή του 15αύγουστου, η κίνηση ήταν απελπιστικά μικρή (έως ελάχιστη). 
Με το Νομό μας να έρχεται δεύτερος πανελλαδικά στη μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 (με -13,6% έναντι -14,2% της Αθήνας), με τις εισπράξεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να έχουν πέσει πλέον περισσότερο από 12% σε σχέση με το επίσης ελλειμματικό 2011, με την ιδιωτική πρωτοβουλία να αντικαθιστά το ανύπαρκτο σχεδόν κράτος, το οποίο αντί να βοηθά "τιμωρεί" τους επαγγελματίες του Τουρισμού με την παράλογη φοροεισπρακτική πολιτική του, η "βαριά βιομηχανία" του Τουρισμού στην περιοχή μας μοιάζει να καταρρέει. 
Οι φιλότιμες προσπάθειες της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου (με τα 200 περίπου ενεργά μέλη !) και του Προέδρου της κ. Δ. Παπαδημητρίου (με τον οποίο είχα την τιμή να συνομιλήσω) πρέπει να βρουν άμεσα ευήκοα ώτα. 
Η Θάσος ειδικότερα, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας γενικότερα, διαθέτουν όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να αναδείξουν την περιοχή μας ως έναν από τους πρώτους Τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ... ενεργούς μήνες του καλοκαιριού. Άλλωστε η καθαρά τουριστική σαιζόν, έχει συρρικνωθεί πλέον στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Αναφέρομαι στην επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Με την ανάδειξη θεματικών τουριστικών ενοτήτων όπως του Προσκυνηματικού - Θρησκευτικού τουρισμού, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και με την αξιοποίηση του δικτύου των Πρεσβειών και των Προξενικών Αρχών (είναι περιττό πιστεύω να αναφέρω ότι στην περιοχή μας βαπτίσθηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή και ότι διαθέτουμε πανέμορφες εκκλησίες και μονές), του Περιβαλλοντικού τουρισμού (με την χλωρίδα και πανίδα του Παγγαίου, του Υψάριου, του Νέστου να περιλαμβάνονται ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της χώρας), αλλά και σε πιο ειδικές θεματικές ενότητες όπως του Ιαματικού τουρισμού (με τα λασπόλουτρα των Κρηνίδων, τα Θερμά Λουτρά των Ελευθερών κ.α.) αλλά και του Καταδυτικού (με άκρως ενδιαφέρουσες θάλασσες και ακτές) ή και του Αναρριχητικού τουρισμού με το Υψάριο,το Παγγαίο αλλά και την περιοχή του Νέστου να προσφέρουν όλα εκείνα τα μέρη που θα μπορούσαν άνετα να φιλοξενήσουν παρόμοιες δραστηριότητες.
Αν φυσικά υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και ... ανταγωνιστικές τιμές.

Με τον ΦΠΑ όμως στο 23%, όταν οι άμεσοι ανταγωνιστές μας είναι κάτω από 10%, με την συνολική ετήσια φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων να ξεπερνά το 60% στην παροχή υπηρεσίας, δεν υπάρχει μέλλον για τον Τουρισμό στη χώρα.

Άμεση προτεραιότητα λοιπόν η μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 5% (όπως προτείνεται στην Εθνική Αντιπρόταση που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τον Απρίλιο του 2012), την διευκόλυνση στην έκδοση visas στους πολίτες των εκτός Schengen νέων αγορών, με προτεραιότητα στις χώρες με τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα κατά τη χαμηλή περίοδο, τη θέσπιση κινήτρων και προγραμμάτων για την προώθηση του Αγροτουρισμού σε συνδυασμό με τον Περιβαλλοντικό και τον Χειμερινό Τουρισμό, με την ενίσχυση των εν λειτουργία μονάδων, κατόπιν αξιολόγησης τους, και προώθηση τουριστικών πακέτων γνωριμίας με την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα και την παρασκευή των παραδοσιακών Ελληνικών προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση στο συνδυασμό τους με τη Μεσογειακή διατροφή, και τόσες άλλες ενέργειες που θα δώσουν και πάλι ζωή σε μία από τις πιο προσοδοφόρες "βιομηχανίες" της χώρας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων