Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κ.ΔΑΜΑΒΟΛΙΤΗ & Ν.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»


Με πολλά προβλήματα συνεχίζεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο έχει κολλήσει εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, αλλά και της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο προηγούμενος κύκλος του προγράμματος, αφού 10.000 νοικοκυριά δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας πολλοί από τους 30.000 επαγγελματίες που υλοποίησαν το πρόγραμμα.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών παραμένει ισχυρό, αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, με τις ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους για το πότε θα ξεκινήσει η ένταξη στο νέο πρόγραμμα να είναι συνεχείς.

Με την κατάθεση της υπ’ αριθμ. Πρ. 2112 Ερώτησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ.κ. Κώστας Δαμαβολίτης και Νικόλαος Νικολόπουλος, με βάση ενημερωτικό κείμενο του πολιτευτή Καβάλας του κινήματος κ. Γ. Τσακίρη, ζητούν την άμεση εφαρμογή του προγράμματος που θα αποτελέσει και τη μοναδική τόνωση σε μια οικοδομική δραστηριότητα, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια της κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ KAI ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ « Συνέχιση ή διακοπή του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»;

Κύριε Υπουργέ,

Το ενδιαφέρον για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών παραμένει ισχυρό, αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, με τις ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους για το πότε θα ξεκινήσει η ένταξη στο νέο πρόγραμμα να είναι συνεχείς.

Η εφαρμογή του προγράμματος αποτέλεσε και αποτελεί τη μοναδική τόνωση σε μία οικοδομική δραστηριότητα, η οποία έχει πληγεί πιθανόν ανεπανόρθωτα στα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, καταβαραθρώνοντας έναν κύκλο εργασιών με κρίσιμα και άμεσα οφέλη για την Ελληνική οικονομία.

Καθότι είναι γνωστό, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ωφελούμενων του προγράμματος, με ήδη εγκεκριμένες αιτήσεις στις συνεργαζόμενες τράπεζες οι οποίες δεν «προχωρούν» λόγω της έλλειψης πόρων, είτε του ίδιου του προγράμματος, είτε ακόμη και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ειδικότερα δε και όσον αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και σύμφωνα με την από 10/11/2014 απάντηση με αρ. πρωτ. 3581 β του πρώην υπουργού κ. Μανιάτη, στην οποία επισυνάπτεται το υπ. αρ. πρωτ. Φ4.1/2504/5.11.2014 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού καιΕφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου καιΚλιματικής Αλλαγής (ΕΥΣΕΔ-ΕΝ/ΚΑ) /ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Τα διαθέσιμα κονδύλια του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για νέες εντάξεις ωφελουμένων στο ΕΠΑΝ ΙΙ και κατά συνέπεια και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έχουν εξαντληθεί από τις αρχές του 2014.

Στο υφιστάμενο Πρόγραμμα δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από άλλους άξονες του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς η χρηματοδότηση της δράσης για την Περιφέρεια γίνεται από πόρους του ΕΠΑΝ ΙΙ. Ως  εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, νέες αιτήσεις ωφελουμένων». 

Αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται, η ίδια υπηρεσία και στο ίδιο ως άνω έγγραφό της, συνεχίζοντας, αναφέρει ότι τα πρώην υπουργεία ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝ συνεργαζόμενα « …μεριμνούν για την ομαλή μετάβαση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και τη συνέχιση της επιτυχούς υλοποίησής του, προκειμένου όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις, να προχωρήσουν και τελικά να υλοποιηθούν» σημειώνοντας παράλληλα ότι « … οι εκκρεμούσες αιτήσεις των ωφελούμενων δεν ακυρώνονται αλλά παραμένουν σε αναμονή στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ, προκειμένου να προωθηθούν στο νέο Πρόγραμμα …».

Επιπρόσθετα, οφείλουμε να επισημάνουμε μεγάλες καθυστερήσεις σε πληρωμές αιτήσεων στην Περιφέρεια της Κρήτης, με περιπτώσεις να εκκρεμούν από το 2012, ενώ με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν έχει ενταχθεί στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020, τις χιλιάδες αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή της υπαγωγής τους στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και όλα τα ανωτέρω.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η ενεργειακή αναβάθμιση και αποδοτικότητα των κτιρίων της χώρας μέσω και του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκων» ή άλλου αντίστοιχου νέου Προγράμματος;
2. Καθότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί σοβαρό κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας και αυτό το κριτήριο αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, και με δεδομένο ότι οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων και κυρίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ρυθμίζονται από την αγορά, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την επανεκκίνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενεργειακής αποδοτικότητας (όπως το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»), που αποδεδειγμένα έχουν την δυνατότητα εξοικονόμησης μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη χώρα από την μείωση εισαγωγής καυσίμων;
3. Σε ποιες επίσης άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να μηδενισθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές κατά την εφαρμογή του ήδη υφιστάμενου Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», οι οποίες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά και έχουν φέρει σε απόγνωση ένα πλήθος εμπλεκομένων του οικοδομικού και Τεχνικού τομέα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης


Νικόλαος Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων