Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΛΑΔΟΞΕΡΑ ή ΖΟΥΡΑΦΑ ;

Τον τελευταίο καιρό, αρκετός λόγος γίνεται για την βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Με αφορμή διάφορα άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, παραθέτω κατωτέρω μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία αλλά και στο πρόβλημα που έχει έντεχνα δημιουργηθεί.
Από τη μελέτη του Γεωργίου Γιαγκάκη το 1996 "Η ΖΟΥΡΑΦΑ ΜΑΣ : Βορειοανατολική νησαία προεξοχή της χώρας", διαβάζουμε : 
ΟΝΟΜΑ ΝΗΣΟΥ : ΖΟΥΡΑΦΑ -ΛΑΔΟΞΕΡΑ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ : 40ο 28' 23''
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ : 25ο 50' 18''
ΕΚΤΑΣΗ (σε τετραγωνικά χιλιόμετρα) : 0.009
ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΗΣ (σε χιλιόμετρα) : 0.465
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ : ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

Παραμένει άσημη ενώ θα έπρεπε να είναι διάσημη , αν όχι για άλλους λόγους , τουλάχιστον γιατί οριοθετεί την ελληνική επικράτεια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι η Βορειοανατολικότερη των Θρακικών Σποράδων.
Η Ζουράφα (Λαδόξερα) με επιφάνεια 9 στρέμματα και μήκος ακτής 465 μέτρα σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Π.Ν. , ενώ σύμφωνα με νεώτερους υπολογισμούς της είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα , είναι χαμηλή και για αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως με δυσμενείς συνθήκες ορατότητας για όσους πλέουν ανατολικώς της Σαμοθράκης , από το Βορειοανατολικό άκρο της οποίας (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) απέχει 6 ν.μ. περίπου. Έπ' αυτής λειτουργεί φανός μεμονωμένου κινδύνου με αναλάμπον λευκό φως. Η μεταλλική πυραμίς του φανού είναι χρωματισμένη μαύρη με ερυθρή λωρίδα. Βάθη μικρότερα από 10 μέτρα βρίσκονται μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων περίπου γύρω της. Απέχει 22 ν.μ περίπου από το φάρο της Αλεξανδρουπόλεως , είναι υπόλειμμα ηφαιστειογενούς νήσου και έχει παρατηρηθεί αξιόλογο θαλάσσιο ρεύμα ανατολικής διευθύνσεως κοντά της. Η ευρύτερη περιοχής της είναι πλούσιος ψαρότοπος , όπου συχνάζουν ακόμη όλων των ειδών τα ψάρια. Με την Ζουράφα ασχολήθηκε διεξοδικώς σε περισπούδαστο άρθρο του στη "Θρακική Επετηρίδα" ο διακεκριμένος λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς (1853-1901). ("Τα Ζγοράφα ως κέντρο των σεισμών της Σαμοθράκης και λείψανο τεσσάρων νήσων του Θρακικού Πελάγους προ αμνημονεύτων χρόνων καποντισθεισών")
Ο συγγραφεύς αυτός γράφοντας για το νησί το 1897 το αποκαλεί "Ζγοράφα" (τα) και σημειώνει , ότι σε καιρό γαλήνης διακρίνεται και από κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων , που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου . Ο ίδιος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι : α) Για πρώτη φορά διαπίστωσε προσωπικώς την ύπαρξη εκεί πετρελαίου το 1874 , του οποίου η πηγή ευρίσκετο επί της Ζουράφας β) Η Ζουράφα ήταν ονομαστή για την ποσότητα και την ποιότητα των σπόγγων της γ) Στην περιοχή της υπήρχαν πολλά ίχνη κτηρίων των οποίων διακρίνονται οι θύρες , τα παράθυρα οι κίονες , τα κιονόκρανα κ.λ.π. (προφανώς η εναλακτική ονομασία Λαδόξερα οφείλεται στην ύπαρξη της παραπάνω ελαιώδους ουσίας).
Ο κορυφαίος των θαλασσογράφων μας Σ.Ε. Λυκούδης έγραφε προ εβδομήντα περίπου ετών ,ότι η διαβρωτική επεξεργασία της θάλασσας κατήντησε την Ζουράφα να έχει διάσταση μέγιστη 35 μέτρα, της οποίας οι δύο ακραίες κεφαλές είναι ξηρές σε περίοδο γαλήνης και αναπαυτήρια γλάρων .
Η Ζουράφα είναι , όπως προαναφέρεται το Βορειανατολικότερο , αναδυόμενο στην ανοιχτή θάλασσα , νησαίο Ελληνικό έδαφος υπόλειμμα μεγάλου εδάφους. Αναφέρεται από τον Marko Boscini (1613 -1678) , χωρίς όνομα και τον Alexander Conze Γερμανό αρχαιολόγο που επισκέφτηκε την Σαμοθράκη κατά τον β΄ ήμισυ του παρελθόντος αιώνος "Τα Ζγόραφα" .
Χάρη στην επί αυτής κυριαρχία , η Ελλάς επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχία της (χωρικά ύδατα κ.ά.) στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου , προς τα Ανατολικά. Στο στενό μεταξύ της Ζουράφας και της Άκρας Γκρέμια ( σήμερα Boztepe Burnu, της Ανατολικής Θράκης) έχει εύρος 14 ν.μ. περίπου . Στο παρελθόν αρκετά πλοία , προσπαθώντας να αποφύγουν την προσέγγιση προς την Ζουράφα είχαν προσαράξει στα βραχώδη νησαίο εδάφη που περιβάλουν την άκρα Γκρέμια . Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν την ύπαρξη της Ζουράφας ,που κείται Ανατολικά της Σαμοθράκης , Βόρεια της Ίμβρου και Νότια της Αλεξανδρουπόλεως και την οποία περιφρονητικώς παραλείπουν οι περισσότεροι από τους κυκλοφορούντες για το ευρύ κοινό (σχολικοί ,τουριστικοί κ.ά.) χάρτες μας , μολονότι σηματοδοτεί τα όρια της Ελληνικής Επικράτειας .
Σε όσα Αναφέρει Ο Σ.Ε. Λυκούδης για την διαβρωτική επεξεργασία της θάλασσας και η ταπεινότητα μας για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της Ζουράφας από την αέναη δράση των στοιχείων της φύσης , πρέπει να προστεθεί η παρατήρηση που έχει καταχωρηθεί στην παλαιότερη έκδοση του Πλοηγού του έτους 1955 , σύμφωνα με την οποία σε μικρές αποστάσεις από τη Ζουράφα υπάρχουν στα μεν Δυτικά της "Βράχος" μικρού υπέρ την επιφάνεια της θάλασσας ύψους , στα σε Νοτιοανατολικά της "Βράχος" περί την επιφάνεια της θάλασσας. Ήδη , μετά από 40 χρόνια , τα βραχώδη αυτά νησαία εδάφη έχουν δυστυχώς εξαλειφθεί. Προφανώς περιέπεσαν στην κατηγορία του σκόπελοι ή και της υφάλου …. Απέμεινε η κάπως υψηλότερη Ζουράφα. Νησιοφύλακες και νησίαρχοι της (μέχρι πότε); τα θαλασσοπούλια

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βελόπουλος, καταθέτει στη Βουλή την κάτωθι ερώτηση : 


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου η βραχονησίδα Ζουράφα (Λαδόξερα την λένε οι ντόπιοι) που βρίσκεται μεταξύ Σαμοθράκης και των Τουρκικών παραλίων, έμεινε μόνο ένας βράχος. Ο Φάρος που υπήρχε και που στήθηκε από το Πολεμικό ναυτικό, σήμερα δεν υπάρχει. Το γεγονός μάλιστα επιβεβαιώθηκε και με ανακοίνωση από την υδρογραφική υπηρεσία ότι δεν λειτουργεί ο Φάρος στη βραχονησίδα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Γνωρίζει ο κ. Υπουργός το γεγονός αυτό;
2) Γιατί αφαιρέθηκε ο Φάρος από την εν λόγω βραχονησίδα η οποία αποτελεί και σύνορα της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται;

για να λάβει την ακόλουθη απάντηση στα τέλη Μαρτίου :


Απάντηση ΥΦΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6155/29-2-2012) με θέμα «Βραχονησίδα Ζουράφα»
Τετάρτη, 28 Μαρ 2012
Φ.900α/9058/12534/28 Μαρτίου 2012
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με τη βραχονησίδα Ζουράφα και σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του φανού νήσου Ζουράφας ήταν αποτέλεσμα της αποκόλλησης λόγω της κακοκαιρίας (άνεμοι εντάσεως 10 μποφόρ) τμήματος της τσιμεντένιας βάσης στήριξής του, με επακόλουθο την πτώση του στη θάλασσα, γεγονός το οποίο διαπιστώθηκε άμεσα με την επιβίβαση εξειδικευμένου προσωπικού της Υπηρεσίας Φάρων. Επομένως, ο εν λόγω φανός δεν αφαιρέθηκε όπως αναφέρεται στη σχετική ερώτηση, αλλά καταστράφηκε λόγω κακοκαιρίας και αντικαταστάθηκε στο μικρότερο εφικτό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα την 18-2-2012, όταν υπήρχαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες προσέγγισης στη νήσο Ζουράφα από προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων σε συνεργασία με το αρμόδιο Λιμεναρχείο.
Είναι δε σημαντικό να γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα ο εν λόγω φανός λειτουργεί και αποδίδει ικανοποιητικά ενώ σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της Υπηρεσίας Φάρων, όμοιες βλάβες, την ίδια περίοδο, συνέβησαν και σε άλλους φανούς στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο.

Κάτι όμως φαίνεται πως δεν πήγαινε καλά καθότι λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2012 στο filologos10.wordpress.com, διαβάζουμε :

Τουρκία: Δεν είναι Ελληνική η Λαδόξερα (2/7/2012)
Η Άγκυρα αμφισβήτησε ευθέως την Ελληνικότητα της βραχονησίδας “Ζουραφα” στο Θρακικό Πέλαγος
Βρήκε ευκαιρία με το ατύχημα της ανατροπής του σκάφους που ψάρευε στην περιοχή
Ακόμα να στείλει ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης μια βαρέλα τσιμέντο, για στερέωση του φάρου
Σε ευθεία αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας της Ελλάδας να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην βραχονησίδα Λαδόξερα 6 μίλια από την Σαμοθράκη προχώρησε το περασμένο Σάββατο η Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο στην περιοχή της Λαδόξερας ανατράπηκε σκάφος στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα τα οποία είχαν πάει στην περιοχή για ψάρεμα.
Αμέσως οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν NOTAM για SAR στην περιοχή της Ζουράφας για την αναζήτηση και περισυλλογή των επιβατών.
Σε απάντηση της ελληνικής ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι εξέδωσαν την δική του η οποία χαρακτήρισε άκυρη την ελληνική δηλώνοντας ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στη δικαιοδοσία SAR της Τουρκίας και επομένως τον συντονισμό της έρευνας θα έπρεπε να έχουν οι τουρκικές αρχές, παρά το ότι αφορά ουσιαστικά το μέσον του Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι επί της Λαδόξερας υπάρχει φάρος του ΠΝ ο οποίος μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή φέτος τον χειμώνα καταστράφηκε.
Για την αντιμετώπιση της απώλειας του φάρου το ΠΝ ως αρμόδια αρχή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή τοποθέτησε πριν από καιρό ένα νέο μικρό φάρο.
Παρόλα αυτά οι Τούρκοι συνεχίζουν να αμφισβητούν την ελληνικότητα αυτού του κομματιού της ελληνικής γης ακόμα και αν απέχει 6 μίλια από την Σαμοθράκη ακόμα και αν για δεκαετίες υπήρχε πάνω σε αυτό φάρος του ΠΝ.
Όπως έχει γράψει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, η βραχονησίδα Ζουράφα ή αλλιώς “Λαδόξερα” έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους:
Πρώτον: στην περιοχή αναβλύζει πετρέλαιο που γίνεται ορατή η παρουσία του, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη. Δηλαδή το Θρακικό Πέλαγος, είναι γεμάτο πετρέλαια τα οποία οι γείτονές μας, εποφθαλμιούν εντόνως.
Δεύτερον: η βραχονησίδα Ζουράφα αποτελεί το υπαρκτό και με ανθρώπινη δραστηριότητα (λόγω λειτουργίας του φάρου ναυσιπλοΐας, γεωγραφικό σημείο που ορίζει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας.
Και το γεγονός αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα, τον σχεδιασμό της δικής της ΑΟΖ, χωρίς καμία διακοπή, από Αλεξανδρούπολη, μέχρι Καστελόριζο.
Η βραχονησίδα όμως, χρόνο με τον χρόνο υφίσταται φθορά και συνεχή συρρίκνωση του εδάφους της, από τα άγρια κύματα και τους ανέμους, που πνέουν το χειμώνα, στο Θρακικό Πέλαγος.
Ακόμη και ο φάρος που βρίσκεται επάνω της, εξαφανίστηκε τον περασμένο χειμώνα και χρειάσθηκε η άμεση αντικατάστασή του.
Ζητάμε επίμονα από τον Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, να στείλει μια βαρέλα με τσιμέντο για την στερέωση του εδάφους της βραχονησίδας.
Η Λαδόξερα βρίσκεται εντός των χωρικών ορίων της αρμοδιότητά του γι’ αυτό και πρέπει να ενεργήσει άμεσα, όσο η θάλασσα είναι ήρεμη.
Η Τουρκία καιροφυλακτεί. Γι’ αυτό και στέλνει συνεχώς τα αλιευτικά της, στην συγκεκριμένη περιοχή, αμφισβητώντας την ελληνικότητά της.
Το θέμα της Ζουράφας δεν είναι ασήμαντο. Αντιθέτως έχει τεράστια σημασία,
Γι’ αυτό δεν χωρεί ουδεμία ολιγωρία, που ασφαλώς ρίχνει νερό στον μύλο των σχεδίων της Άγκυρας.


για να έρθουμε πλέον στο σήμερα όπου, εάν ισχύει το δημοσίευμα, μία ακόμη "γκρίζα ζώνη" (μετά τα Ίμια) έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο :

14/8/12
Πήγαν να κάνουν κάτι αυτονόητο για πολλούς κι όμως βρήκαν το μπελά τους..
Δύο Αλεξανδρουπολίτες προσέγγισαν με βάρκα την περιοχή της Λαδόξερας ανοιχτά της Σαμοθράκης με σκοπό να υψώσουν την Ελληνική Σημαία. Τελικά όμως δεν τα κατάφεραν, η σημαία δεν κυματίζει.
Στη Λαδόξερα υπήρχε φάρος που περιέργως καταστράφηκε, αποτελεί δε και αυτή σημείο τριβής με τους Τούρκους, που μετά από έναν αιώνα, δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία. Χωρίς αυτήν, περιορίζονται τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Μόλις ύψωσαν τη σημαία, άντρες του λιμενικού έσπευσαν και αφού την κατέβασαν, οδήγησαν τους δύο άντρες στη λιμενική αρχή της Σαμοθράκης προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, όπου και μετά από αρκετές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι. Η ιστορία έληξε, ωστόσο γεννώνται αρκετά ερωτήματα. Οι δύο αυτοί άνθρωποι από πατριωτικό αίσθημα θέλησαν να τοποθετήσουν την Ελληνική Σημαία σε μια ελληνική βραχονησίδα.
- Δε θα έπρεπε να ανεμίζει η Ελληνική Σημαία στην ελληνική Λαδόξερα;
- Τόσοι και τόσοι από την τουρκική πλευρά προσεγγίζουν κατά καιρούς την Λαδόξερα. Συνελήφθη ή προσήχθη ποτέ κανένας;
- Χρειάζεται ειδική άδεια για να προσεγγίσει κάποιος την Λαδόξερα;

ΠΗΓΗ : Περίεργα - PERIERGAA - Strange news

Κατόπιν των ανωτέρω, θα πρέπει να πάρουμε σύντομα και καθαρή απάντηση : Τι συμβαίνει στη Λαδόξερα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων